Вівторок, 21.11.2017, 07:28
Вітаю Вас, Гість

ПАМ'ЯТКА

з попередження дорожиьо-транспортного травматизму серед дітей дошкільного віку

Шановні батьки! Швидке збільшення інтенсивності руху висуває серйозне завдання – забезпечення безпеки руху пішоходів.

У попередженні дорожньо-транспортних випадків з дітьми важливу роль відіграє робота дорослих з роз'яснення дошкільникам правил дорожнього руху і прищеплення навичок дисциплінованого поводження на вулицях і дорогах. Щоб на допустити лиха на дорозі, Вам необхідно:

• вчити переходити вулиці на зелений сигнал світлофора, у встановлених місцях та підземними переходами;

• не дозволяти дітям з'являтися зненацька перед транспортними засобами;

• вчити дітей правильно обходити транспорт, що стоїть: автобус, тролейбус – позаду, трамвай – спереду;

• не дозволяти дітям самостійно їздити на громадському транспорті;

• не допускати ігор дітей на проїжджій частині дороги;

• не дозволяти дітям грати з м'ячем, кататися на велосипеді, ковзанах, санчатах, роликах на проїжджій частині дороги та поблизу неї – це може коштувати дитині життя;

• не чіплятися на підніжку транспорту і не стрибати на ходу, щоб своїм прикладом не заохочувати дітей;

• не подавати дітям негативних прикладів, порушуючи правила дорожнього руху.

СПОДІВАЄМОСЯ, ЩО ВИ ПРИСЛУХАЄТЕСЬ ДО НАШИХ ПОРАД!

 

 

 

Чи корисне сало дітям!?

У всі часи українці використовували сало в повсякденному харчуванні, як найважливіший продукт, через його високу харчову цінність, а також здатність зберігатися протягом тривалого часу без спеціального охолодження засоленим. Як назву сала, зокрема солоного або копченого, також використовують слово німецького походження – шпик.

Сало, незважаючи на високий вміст жирів, не можна виключати з раціону людини, оскільки воно має високу енергетичну цінність ( на 100г продукту – 841ккал )

Сало містить у своєму складі, крім насичених жирних кислот, біологічно активні полі ненасичені жирні кислоти: лінолеву, ліноленову та арахідонову. Лінолева кислота досить поширена в продуктах рослинного походження, а от ліноленової та арахідонової в них бракує. Саме ці кислоти мають виняткову біологічну активність, зокрема:

стимулює синтез білків та ліпідів;

підвищує стійкість організму до інфекційних захворювань;

підвищує активність ферментів;

виводить з організму токсини;

регулює процеси окислення.

До того ж жири, до складу яких входять лінолева, ліноленова та арахідонова кислоти, вважають біологічно повноцінними.Без арахідонової кислоти організм людини не може обійтися. Ця речовина необхідна серцевому м`язу та для гормональних й імунних реакцій. Арахідонова та лінолева кислоти зв`язують і виводять холестерин, допомагають уникнути закупорювання судин. Дорослим сало варто споживати задля профілактики атеро- та кардіосклерозу. Біологічно активність сала вп`ятеро вища, ніж оливкової олії. Тому холодної пори року сало потрібне для підтримки імунітету та життєвого тонусу.

Окрім того, у салі містяться жиророзчинні вітаміни A, D, E а також кератин

Дієтологі стверджують, що для підвищення імунітету сало потрібно їсти з часником, оскільки обидва продукти містять селен. Тож подвійна кількість цього мікроелемента добре зміцнює імунітет. Цей природній продукт чистить печінку, та є жовчогінним засобом. Також більшість канцерогенів розчиняються в жирах і після цього легко виводяться з організму. Отже, сало варто споживати і задля профілактики онкологічних захворювань.

Доведено також , що сало – один із найпотужніших антиоксидантів, навіть випереджує оливкову олію. Прицьому воно добре засвоюється в організмі.

Протипоказання до вживання сала

На жаль, не всім можна їсти цінний харчовий продукт. Є захворювання, за яких сало протипоказане,- захворювання печінки, жовчного міхура, підшлункової залози. Люди, які страждають на ожиріння, мають обмежувати споживання висококалорійних продуктів.

Корисне лише свіже сало. Копчене, смажене, варене, вуджене сало не можна назвати природними ліками, бо воно втратило лікувальні властивості. І ще одна засторога – на столі має бути справжнє домашнє сало.

Добова потреба в салі

Дієтологі стверджують, що добова потреба в жирах дорослої людини – грамм на кілограм ваги тіла. Якщо людина важить 65 кг, то в день їй варто з`їдати до 65 г сала, однак за умови, що інші жири не потраплятимуть до організму. Оскільки уникнути вживання інших жирів неможливо, то 30-50 г сала на день здоровій людині будуть лише на користь.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 №1591 норми сала в дошкільних навчальних закладах (окрім санаторних) загального типу та спеціальних для дітей старше одного року в грамах на одну дитину становлять: від одного до трьох років -1г, від трьох до шести років-2г.

Враховуючи, що денна норма сала для дітей дошкільного віку становить 1-2г, бутерброд із салом можна включати до меню дошкільних навчальних закладів (окрім санаторних) 1 раз на 10 днів.

Сало можна використовувати в харчуванні дітей у дошкільних навчальних закладах для приготування бутербродів із салом, борщів та інших страв. Зазвичай сало в дошкільні навчальні заклади завозять без шкірки.

Отже, кориснішого продукту, який водночас був би і смачним, і лікувальним аніж сало годі й шукати. Головне – не їсти його багато, адже помірне вживання сала надзвичайно корисне.

 

 

 

 

 

 Шановні батьки!   До Вашої уваги! Із закінченням карантину 1 лютого 2016 року чекаємо дітей у нас в садочку!  адміністрація.